SIGNATURE PAPER

 

Obal prodává, říká osvědčená pravda. A nás mrzí, že začala znít jako klišé, protože ji opakuje kde kdo. Troufáme si totiž tvrdit, že design a výroba obalů niche parfémů Kintsugi je ryzím důkazem její pravdivosti. Díky spříznění duší.

Japonským slovem Kintsugi se označuje umělecká technika opravování keramiky. Podstata unikátní metody tkví v tom, že jakékoli „jizvy“ vnímá jako stopu času, důkaz jedinečnosti objektu a jeho specifické historie. Oprava, která takové stopy zahlazuje, podle této ideje výjimečnost konkrétního předmětu vlastně popírá. A na této myšlence stojí i stejnojmenné parfémy značky Kintsugi, za kterou stojí Martin a Daniel. Jejich zadání bylo jasné: vytvořit promyšlený set balení pro parfémy, discovery obálky i gift boxy. S tím, že máme naši řemeslnou výrobu naladit na filozofii podobně unikátních parfémů tak, abychom je odhalili se vším všudy – třeba i s jizvami na duši.

Během rešerše materiálových vzorníků jsme se všichni rychle shodli na japonském papíru Shin Danshi od Takeo. Shin Danshi je měkký, strukturovaný papír, který se věrně drží charakteristik tradičního japonského papíru Danshi s unikátně zvrásněným povrchem. Textura papíru dokonale reflektuje filozofii Kintsugi, a japonská reminiscence tak dodává obalu upřímný hlubší smysl. Výběr papíru byl vzácným okamžikem souznění. Nejen mezi námi a zadavatelem, ale i mezi obalem a obsahem. Shin Danshi je pro Kintsugi bezpochyby tím, co angličtina nazývá Signature Paper.

Základem řady obalů je krabička s krčkem, potažená papírem Shin Danshi. Zásadním motivem je výrazný deboss ve tvaru jizvy, která přechází ze stran na horní část víčka. Abychom docílili dostatečně výrazné ražby, připravili jsme speciální formy. Díky nim bylo možné provést ražbu do hotového 3D víčka nejen klasicky shora, ale i ze stran. Efekt na vrásčitém papíru je fenomenální.

Kompromis jsme nemuseli dělat ani v případě krabiček a obálek pro sety menších flakonů. Zvolený Signature Paper byl naštěstí dostupný i ve vyšších gramážích. Kolegové z tiskárny Indigoprint v Praze nám navíc na obě varianty zvrásněného a měkkého papíru pomohli vyřešit digitální tisk.

Uvnitř boxu chrání parfémy tři komponenty z hladké bílé pěny a fixace víčka flakonu. Individualizaci různých vůní Kintsugi v jinak identických krabičkách jsme řešili jednoduchým potištěným rukávem. Hladký design papíru Munken Pure je k vrásčitému Shin Danshi skvělým kontrapunktem.

Kintsugi se dočkalo skvelého přijetí na českém i zahraničním trhu. Jistě především díky kvalitě parfémů samotných, ale vybočit z řad tuctových obalových řešení se (nejen) v oboru unikátních vůní určitě také vyplatilo. Obalových materiálů je nepřeberné množství, ale obyčejně na první pohled poznáte, která značka si dává na vyladěné kombinaci myšlenky, materiálu, konstrukce a grafické techniky záležet. Celkový efekt je pak totiž nepřehlédnutelný a dělá hotové divy.

Previous
Previous

THE BIG ROLLOUT

Next
Next

DESTIGMATIZACE LIDSKÉHO ZAŽÍVÁNÍ