Naši velmistři

Znáte „Pravidlo 10 000 hodin“, které zpopularizoval novinář a spisovatel Malcolm Gladwell? To říká, že než se člověk stane v jakémkoli oboru mistrem, musí se mu intenzivně věnovat alespoň 10 000 hodin. Někteří naši kolegové v Hässlers ale své knihařské řemeslo praktikují už více než 100 000 hodin! Když jim tedy říkáme velmistři, není to nadsázka.

Často opakujeme, že nevěříme na zkratky a jednoduchá řešení. Naše práce je založená na poctivém řemesle, které chce čas, které se nenaučíte za pár týdnů a které ani žádná z našich digitálních mašin sama nezvládne. Jak říká české přísloví – opakování dělá mistra. Nabízí se tady srovnání s vrcholovým sportem, ve kterém se bez tvrdého a dlouholetého tréninku taky nikam nedostanete. Hezkým příkladem je třeba legendární basketbalista Herb Magee. Když vysvětluje dětem, co ho dostalo na světovou špičku, je to vlastně prosté. Celý život denně vypálí na koš 500 balónů. A když se netrefí, analyzuje proč. Jak stál, jak se hýbal, který detail mu trefu pokazil. 

A takhle je to podle nás i v našem řemesle. Bez dlouhodobé denní praxe a neustálé snahy se zlepšovat se na špičku nedostanete. Nestačí se postavit ke stroji a zmáčknout knoflík. (Nemluvě o tom, že spousta našich starých mašin ani žádné moderní knoflíky nemá.) Naše produkty bývají tak komplexní, že je potřeba rozehrát skutečnou symfonii knihařského řemesla. Máme náročné klienty, kteří si nás vybrali, protože očekávají perfektní výsledek. A ten bychom bez práce našich velmistrů nedokázali zajistit. Máme v dílně paní, která den za dnem, už 40 let, obsluhuje kašírovací stroj. A odpracovala s ním už nejspíš i víc než 100 000 hodin. Myslíte, že je na světě hodně lidí, kteří tu práci umí lépe než ona? Takové zkušenosti v Hässlers přitom nejsou výjimkou. Považujeme si za čest vám dnes představit 3 výjimečné kolegy, kteří mají nejen unikátní zkušenosti, ale díky mimořádně univerzalitě i hlubokou komplexní znalost celého řemesla. 

DITA
Paní Dita je v Hässlers výrobní ředitelka. Je to knihařka tělem i duší. Její dlouholeté zkušenosti a neuvěřitelně hbité ruce, které vykouzlí realizovatelné technické řešení i pro nejsložitější produkty, jsou nedocenitelné. Její práci běžně obdivují i ve „fancy“ kancelářích ve Stockholmu nebo Paříži. 

JAROSLAV
Pan Jaroslav rád říká, že v našem oboru „si musíte umět poradit“. Improvizovat a najít řešení. On sám to dělá už 56 let. V současnosti v Hässlers funguje především jako mentor. A především díky němu máme jistotu, že se jen těžko najde úkol, se kterým bychom si nedokázali poradit. 

DAVID
Kolega David je o dvě generace mladší než Jaroslav, ale všechny naše knihařské a obalové stroje ovládá zcela bravurně. Proto je v Hässlers technickým ředitelem. Vlastnoručně dokáže nastavit  kteroukoli z našich mašin tak, že je výsledkem perfektní produkt. Řemeslo dělá zatím možná „jen“ 10 000 hodin. Ale je to přesně ten typ člověka, u kterého máte pocit, že snad cestoval časem. 

Hässlers nejsou jen tiskárna. Náš obor je komplexnější a vyžaduje multifunkční zaměření, což dokládá spektrum našich projektů. Naprostým základem je ale téměř vždycky poctivá, pregnantně odvedená knihařina. Díky ní můžeme realizovat různorodé produkty, včetně těch, které vyžadují moderní řešení pro potřeby soudobého designu. Většina z toho ale není žádné „firemní know-how“, jak se často uvádí. Z podstaty řemesla plyne, že žije díky svým nositelům. U nás je to díky lidem jako Dita, Jaroslav, David, Lenka, Věra, Hanka a dalším. Díky velmistrům svého oboru!

Previous
Previous

Verze „Hässlers Pro“

Next
Next

Není vlna jako vlna.