Na jednu stránku se nevejdu !

Šitá knižní vazba je klasika se specifickou krásou. Co když ale pro obrazové zpracování potřebujete celou šířku knihy? Dvojstrana se nikdy neotevře úplně naplocho, samotný střed uměleckého záměru vám navíc sešněrují nitě. Když chcete hodnotně prezentovat velkoformátové vizualizace předlouhých domů projektu Waltrovka, jedna klasická stránka prostě nestačí.

S požadavkem na Flatbook, tedy knižní vazbu, při které se k sobě plnoplošně lepí celé stránky, nás oslovil Tomáš Beránek ze studia Creative Friends. Jeho klient Penta Real Estate si přála reprezentativní publikaci nového developerského projektu Waltrovka. Požadované řešení konstrukce knihy pomocí náročné flat vazby bylo vybráno záměrně, s ohledem na výrazně horizontální profil budov. Rozsáhlé vizualizace a půdorysy by v klasické vazbě přecházely ze stránky na stránku a šití i ohyby papíru by výsledný dojem narušovaly.

Proč je tradiční flat vazba složitá? Komplikací je hned několik.

  • Plnoplošné lepení stránek znamená, že máte v každé rozsáhlejší publikaci bez přehánění kilogramy lepidla.

  • Výsledný svazek tudíž schne opravdu dlouho. A do poslední chvíle má navíc tendenci se kroutit, než se zasycháním lepidla způsobené vnitřní pnutí uklidní.

  • Zdvojené stránky jsou často tvrdé jako kámen. Pamatujete staré dětské knížky? Vydržely všechno, ale listovat v nich bylo trochu utrpení.

Nám se proto tenhle standardní způsob nezamlouval a s kolegy z Protrade jsme vyvinuli vlastní metodu. Obejde se bez vodou ředitelných nebo tavných lepidel, a nepoužili jsme ani samolepicí folie. Zatím prozradíme jen tolik, že naše flat vazba je suchá raz dva, takže se obejde i bez technologické pauzy, na kterou klient většinou nemá trpělivost. Stránky jsou navíc krásně poddajné a otáčí se skoro stejně lehce jako v běžné knížce.

Waltrovka má nakonec celých 74 stran tištěných ofsetem na křídovém, 200gramovém papíru s povrchovou úpravou v matné laminaci. Desky jsou pevné, oděné do technicistního materiálu Corvon Metal-X Weave v odstínu Steel. Latexová povrchová úprava a výrazná metalická struktura Corvonu dokonale klamou tělem, takže povrch na první pohled vůbec nepřipomíná papír. Navíc brilantně sedí k budovám Metalica a Legatica projektu Waltrovka. Designový celek korunuje speciální stříbrná ražby na deskách.

Knihařina je klasické řemeslo a my ho takové i milujeme. Ale to neznamená, že ji chceme konzervovat. Naopak jsme se mnohokrát přesvědčili, že kombinace tradice a moderních postupů nebo materiálů jí dávají nový dech a překvapivé možnosti. U nás bude vždycky žít. A v živém řemesle není nikdy nic definitivní. Jen snaha o maximální kvalitu za použití všech, standardních, ověřených, bezpečných, ale i nových, alternativních a třeba i riskantních postupů. Právě proto máme rádi náročné projekty. Baví nás posouvat hranice. A nacházet nové. A nebojte, riziko bereme na sebe. Nejde to jinak, když pro vás chceme jen to nejlepší!

Previous
Previous

Turn on, tune in, drop out.

Next
Next

Udržitelnost je mýtus