Svatba roku!

Vítejte v nové éře! A máme tu hned jedno radostné oznámení Po dlouhých námluvách se tři známé firmy Hässlers, Hospa a Profilskaparen na základě společné lásky k polygrafii, obalovým inovacím a knihařině rozhodly vstoupit do společného svazku. Novomanželé budou nadále používat společné jméno HÄSSLERS CZ.

Čtete správně. Po mnoha letech, během kterých jsme při urgentních, komplexních a často extrémně náročných zakázkách pro zadavatele z různých částí světa mnohokrát společně zažili „heaven&hell“, jsme se rozhodli náš vztah prohloubit. Už dávno nás se značkami Hospa a Profilskaparen spojuje láska k polygrafickému řemeslu i důraz na řemeslnou kvalitu a originální řešení každé zakázky. Všichni sledujeme nejmodernější technologie a postupy, dokonce vytváříme vlastní, ale sdílíme i společnou víru v základ v poctivém ručním řemesle, bez kterého ze žádné moderní mašiny nic skutečně unikátního nevyleze. Proto jsme se v prvním legálním polygamním manželství ve světě firem rozhodli spojit naše síly a vytvořit jednu velkou rodinu.

Papírenská výroba v Bystřici pod Hostýnem sahá do roku 1895, kdy se začalo tříbit řemeslo pod taktovkou knihaře Emila Navrátila. (Výroba pod různými názvy a „majiteli“ přežila socialistickou éru, po revoluci znovu ožila a skvělý tým v čele s Pavlem Radou úspěšně funguje dodnes.) Jen pár let po Emilovi otevřel svou malou knihárnu na Diabasgatan ve Stockholmu Knut Hässler. Ani jeden nemohl tušit, že někde 1106 km vzdušnou čarou existuje konkurence, s níž se v roce 2024 vydají na společnou cestu. A ani to by se nestalo, kdyby v mezičase roku 1982 Hakan Mauritz Wigerman nezaložil výrobu polygrafických produktů na předměstí Stockholmu, ze které jeho syn Andreas v novém tisíciletí pod názvem Profilskaparen udělal významného hráče na skandinávském trhu.

A co vedlo k našemu dnešnímu svazku? Byl rok 2017, mráz, sníh a my jsme se rozhodli odkoupit historickou dílnu Knuta Hässlera. Pekelně těžké knihařské mašiny z 19. století jsme ze Švédska do Česka přestěhovali ve čtyřech kamionech, ve čtyřech lidech a za čtyři dny. Bylo to peklo, ale bez nich by to nešlo – to vybavení je základ kvality naší práce. Se značkou jsme pak pokračovali na švédském trhu. Jenže přišel covid. Říct, že se nedařilo, by bylo ještě optimistické. V době nejtvrdší karantény jsme tak jednoho klíčového večera seděli na Letné a rozhodovali se, jestli prostě nezavřít krám. Hranice byly zavřené a švédský trh byl tak jako tak na dně. Ale Jitce to rvalo srdce. „Máme skvělé produkty, celá rodina do toho dala všechno! Pojďme na český trh. Není možné, aby tady nebyl o kvalitní zboží zájem,“ řekla tenkrát a změnila tím budoucnost firmy. Zafungovalo to.  

Díky tomu dnes začíná nová historická éra, kdy se tři spolupracující značky spojují do jedné. Rozšířená firma bude kromě nejmodernějšího vybavení pro packaging a široké spektrum polygrafické výroby stále nabízet i nejkvalitnější ruční práci na osvědčených a nezničitelných strojích. Našich historických mašin bychom se samozřejmě nevzdali, takže jsme si jejich stěhování po šesti letech zopakovali. Sice na kratší vzdálenost z Roblína do Hostýna, ale zato ještě ve větším mrazu a za tři dny. 

A tak tu jsme. Představujeme vám upgradovaný brand HÄSSLERS CZ, společnou firmu tří zkušených partnerů, kteří propojují historii. S kancelářemi v Praze a ve Stockholmu a výrobou v Bystřici pod Hostýnem. Se spoustou starých knihařských mašin, ale i řadou nejmodernějšího vybavení pro packaging a široké spektrum polygrafické výroby. Ale hlavně s ještě větším množstvím neskutečně šikovných rukou Dity, Lenky, Davida a dalších, kteří vedou řemeslo kupředu!

Previous
Previous

Není vlna jako vlna.

Next
Next

czechcrunch.cz - “Učí se plavat v knihařském byznysu. Od bankrotu se Češi dostali až k zakázkám pro Marvel či Netflix.”