Na začátku je idea. Potom konzultace, nákres, technologie, materiál, design, konstrukce, maketa. Pak teprve výroba.

 

Dokonalý výrobek nevznikne náhodou. Rodí se z pečlivé přípravy technologie a důkladného testu na předvýrobních maketách. Tahle práce se nedá ošidit.

Každá fáze výroby musí být perfektní. Cokoli pokulhává, podepíše se na finálním výrobku a půjde už jen velmi těžko odstranit. Výroba pro nás přitom začíná přípravným procesem. Klient má obyčejně jen rámcovou představu: „Vyrábím kosmetiku a potřebuji hezkou krabičku.“ Samozřejmě, jdeme na věc! Nejprve tedy definujeme rozměry, rozhodneme o typu konstrukce, která bude produktu nejvíce slušet, doporučíme materiál a doladíme představu o grafice. Je to podstatná fáze, protože ne všechny výrobní techniky se hodí ke všem konstrukcím a materiálům. Kromě teorie je potřeba i praktických zkušeností, na základě kterých získá idea realizovatelné kontury. A naši knihaři jsou fachmani ze staré školy. Konkretizovanou představu převedeme do skic, výkresů a začneme vzorovat.

Někdy postačí jen hrubá maketa bez grafiky. Ale protože řešíme hodně komplikovaných zakázek, velmi často vyrábíme spíše plné vzorky – včetně tisku nebo dokonce ražby. Materiál formátujeme ručně nebo na plotru, všechny ostatní operace už ale slouží k otestování budoucího výrobního procesu včetně nezbytné mechanizace a nástrojů. Jedná se tak o plnou jednokusovou výrobu, která nejlépe prověří zvolenou technologii. A navíc klientovi zaručí, že výsledné produkty budou 100% odpovídat maketě, na základě které výrobu schválil. Tak detailní příprava je samozřejmě náročná. Vzorová ražba do hotového výrobku bývá velmi komplikovaná, ale polotovarů je při tvorbě makety po ruce málo, takže není příliš prostoru pro chyby.

Díky uvedenému procesu vzorování se tak i skici, výkresy a fotodokumentace z přípravných prací stávají součástí výrobní technologie a celý team vždycky přesně ví, jak má výsledek vypadat. Přesto ale samotnou výrobu fotíme znovu a její průběh ještě konzultujeme s klientem. Opatrnosti není nikdy dost. Raději přijít na nečekanou chybu včas a odstranit ji během výroby, než dodat výsledek, ze kterého by klient neměl radost.

 
Previous
Previous

Tak trochu jiná knihařská výroba.

Next
Next

Originální konstrukce a unikátní materiály dělají divy. Nejen v architektuře.